02Maj
By: khrybitwy.pl Wł.: 2 maja 2017 In: Polecane w sezonie Comments: 0

Nie jest tajemnicą, że prawdziwą pełnią smaków owoców i warzyw możemy cieszyć w sezonie. Kompleks Handlowy „Rybitwy” poleca nie tylko sezonowe warzywa, ale również proste i szybkie metody ich podania. Zapraszamy do lektury.

Najlepsza rzodkiewka?

Oczywiście sezonowa! Choć dostępna jest teoretycznie cały rok, to na wiosnę wygląda i smakuje najlepiej. Warto jej szukać wśród polskich dostawców. Polecamy odwiedzać targi i place handlowe. Dlaczego? Wiemy co i od kogo kupujemy, nie jesteśmy skazani na jedną półkę sklepową, mamy pewność dotyczącą kraju i miejsca pochodzenia kupowanych towarów.

Kompleks Handlowy „Rybitwy” – sezonowe warzywa 

Mieszkańcy Krakowa i okolic mają to szczęście, że w każdym momencie mogą „wyskoczyć na Rybitwy” i cieszyć mnogością wyboru produktów. Świetne ceny i jakość towarów, w tym wypadku idą w parze. Co warto kupić teraz? Na „Rybitwach” króluje koper, kapusta, czy wspomniana już rzodkiewka. 

Jak podać rzodkiew? Pomysł na sałatkę.

W sałatce, w której królować będzie rzodkiewka, najlepiej postawić na sprawdzone połączenia i umiejętnie wykorzystać wiodący smak czerwono-białego warzywa.

Smak rzodkiewki określany jest jako ostry i lekko piekący, ale finalna intensywność zależeć będzie od kilku czynników. Specyficzny ostro-piekący smak znika wraz z  przemrożeniem warzywa. Jeśli więc lodówka chłodzi naprawdę mocno, bezpieczniej będzie przechowywać rzodkiew w temperaturze pokojowej. Drugim czynnikiem będzie świeżość warzywa, stara rzodkiewka będzie mdła i bez wyrazu – starajmy się wykorzystać ją maksymalnie kilka dni po kupieniu.

Sałata lub roszponka jako baza

Do ostro-piekącego smaku świetnie będzie pasować coś neutralnego, coś kwaśnego, słonego i słodkiego. Balans smaków zostanie zachowany, a całość możemy przyrządzić w kilku prostych krokach. Sałata masłowa podobnie jak roszponka będą idealną neutralną bazą do sałatki (częściej wybierana jest sałata ze względu na łatwiejszą dostępność).

Sałatę rwiemy i wykładamy na duży płaski talerz, ugotowane i ostudzone jajka, należy rozetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na sałacie lub połamać na kilka/kilkanaście kawałków – umieszczając w losowych miejscach. Pokroić rzodkiewki w średniej wielkości plastry i ułożyć na salatce (ilość zależy od preferencji).

Przepis na sałatkę z rzodkiewką

Składniki:

  • Sałata zielona lub roszponka
  • Kilka rzodkiewek
  • 2 jajka 
  • Śmietana 18%
  • Ocet
  • Sól i pieprz do smaku

Sos do sałatki

Sos składa się z cukru, octu i śmietany  i soli. Pół szklanki śmietany (18%) lekko solimy, dodajemy pół łyżeczki cukru i dwie łyżeczki octu. Całość mieszamy kilkanaście sekund (ocet zagęści śmietanę) i polewamy nią sałatkę – na dużym talerzu lub dopiero po nałożeniu porcji. Sos powinien być dobrze zbilansowany, jeśli po spróbowaniu wydaje się za kwaśmy, możemy go dosłodzić lub na wierzch sałatki dodać słodkich owoców, pasować będą np. słodkie borówki (już do dostępne na „Rybitwych”!). W takim towarzystwie smak wyrazistej rzodkwi zostanie wydobyty, a całość pozostanie lekka i świeża – doskonała na wiosnę!