06Cze
By: MW khrybitwy.pl Wł.: 6 czerwca 2019 In: Aktualności, News PL Comments: 0

Cebula

Cebula gatunek zaliczany do rodzaju czosnek. To niezwykłe warzywo ma liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Cebula uprawiana jest w wielu krajach – warzywo było uprawiane w Starożytnym Egipcie. Starożytni Rzymianie systematycznie spożywali cebulę i hodowali ją w swoich ogrodach. Warzywo pochodzi z Azji Środkowej, znane i doceniane na całym świecie ze względu na smak i właściwości, znajduje zastosowanie w kuchni i medycynie ludowej.

Cebula - warzywo zdrowsze niż myślisz

Cebula a zdrowie

Cebula ma szerokie właściwości lecznicze od lat wykorzystywane w medycynie naturalnej – warzywo przez długi okres było stosowane jako lek o działaniu przeciwszkorbutowym. Cenne właściwości tego leczniczego i prozdrowotnego warzywa sprawiają, że jest ono chętnie spożywane. Cebula dodawana jest do wielu potraw gotowanych, smażonych oraz do sałatek i surówek – charakterystyczny smak cebuli nadaje potrawom aromat i podkreśla ich smak. Cebula może być poddawana obróbce termicznej, jednak spożywana na surowo jest najbardziej wartościowa.

Cebula jako źródło. zdrowia

Cebula w kuchni

Cebula stosowana jest w kuchniach całego świata, warzywo jest, niskokaloryczne w 100 g warzywa jest, ok. 40 kcal. Warzywo ma właściwości antybakteryjne, działa korzystnie na serce, chroni przed nowotworami i łagodzi objawy infekcji – cebula często wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Warzywo bogate jest w witaminę C, zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, K. oraz mikro i makroelementy (fluor, żelazo, miedź, cynk, mangan selen, fosfor, magnez, wapń, potas, sód).

cebula czerwona - aromatyczna i smaczna
Cebula występuje w bardzo wielu gatunkach

Właściwości i zastosowanie cebuli;

• Polecana i stosowana przy różnego rodzaju infekcjach – cebula ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia odporność organizmu, odkaża drogi oddechowe. Syrop z cebuli stosowany przy przeziębieniach łagodzi kaszel i działa bakteriobójczo.

• Reumatyzm i choroby reumatyczne – wywar z cebuli łagodzi dolegliwości związane z chorobami reumatycznymi i wspomaga odporność organizmu.

• Choroby nowotworowe – spożywanie cebuli wzmacnia odporność organizmu i chroni przed rozwojem raka: jelita grubego, jamy ustnej i gardła, nerek, jajników.

• Obniża poziom cholesterolu – cebula rozrzedza krew i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Potas zawarty w cebuli pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Spożywanie surowej cebuli wpływa korzystnie na wzrost HDL (dobrego cholesterolu).

• Zaparcia i trawienie – spożywanie cebuli wpływa korzystnie na trawienie i przemianę materii oraz zapobiega zaparciom.

• Cukrzyca – regularne spożywanie cebuli zapobiega rozwojowi cukrzycy – cebula obniża poziom cukru, warzywo mogą spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

• Problemy skórne, rozstępy i blizny – okłady z gotowanej cebuli stosowane są przy wrzodach, stanach zapalnych skóry, czyrakach, trądziku, oparzeniach i odmrożeniach. Okłady z rozgotowanej cebuli pomagają w leczeniu i zapobiegają powstawaniu blizn – w aptekach można kupić gotowe preparaty z wyciągiem z cebuli na blizny i rozstępy.

Kto nie powinien spożywać warzyw cebulowatych

Kto nie powinien spożywać cebuli?

Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego oraz z niewydolnością nerek i wątroby. Ograniczoną ilość tego warzywa powinny jeść osoby cierpiące na zgagę i pieczenie przełyku – zbyt duża ilość jedzonej cebuli może nasilić objawy. Cebula jest cennym warzywem leczniczym, spożywana regularnie dostarcza witamin i mikroelementów oraz wzmacnia odporność organizmu. Regularne spożywanie cebuli (przy braku przeciwwskazań) chroni nasz organizm od wielu dolegliwości zdrowotnych i podnosi jego odporność.

Zapraszamy na zakupy.