05Lis
By: MW khrybitwy.pl Wł.: 5 listopada 2019 In: Aktualności, bez kategorii, News PL Comments: 0

Czerwone warzywa – jesienna propozycja zakupowa.

Warzywa znane są ze swoich właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Małokaloryczne i zawierające cenne składniki odżywcze jarzyny są najczęściej spożywanymi produktami. Warzywa w zależności od koloru mają różne działanie i różne substancje odżywcze, Czerwone warzywa wyróżniają się szerokim działaniem prozdrowotnym oraz dużą zawartością witamin i minerałów.

Owoce i warzywa alternatywa dla suplementów zdrowej diety
Buraki czerwone

Dieta skomponowana na czerwonych warzywach.

Właściwe skomponowana dieta powinna uwzględniać szereg produktów spożywczych i bezwzględnie powinna zawierać jarzyny.  Jesień obfituje w mnogość gatunków, w czym przodują czerwone warzywa. Warzywa te, to źródło naturalnych substancji działających wzmacniająco i zdrowotnie na organizm. Produkty warzywne wykazują szerokie działanie prozdrowotne na różnego rodzaju problemy związane ze zdrowiem, z wyglądem i bardzo często z ogólnym samopoczuciem.

Właściwości czerwonych warzyw.

Warzywa i składniki w nich zawarte wykazują szerokie działanie prozdrowotne i lecznicze. Czerwona, charakterystyczna barwa warzywa intensyfikuje jego zdrowotne działanie. Nasycony czerwony kolor warzywa wskazuje na dużą obecność, między innymi – likopenu. Związek ten jest silnym antyutleniaczem i bardzo korzystnie wpływa na organizm.

Prozdrowotne i lecznicze cechy czerwonych warzyw:

• Korzystnie działają na serce – antyutleniacz (likopen) zawarty w warzywach oraz składniki mineralne stabilizują pracę serca.

• Wzmacniają naczynia krwionośne – barwniki roślinne (antocyjany) znajdujące się w czerwonych warzywach uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne.

• Działają przeciwstarzeniowo – silne antyutleniające działanie likopenu opóźnia procesy starzenia organizmu.

• Wzmagają apetyt i przyspieszają trawienie – składniki znajdujące się w jarzynach pobudzają apetyt i pozytywnie działają na układ pokarmowy.

• Regulują ciśnienie krwi – potas występujący w czerwonych warzywach np. pomidorach normuje ciśnienie.

• Korzystnie wpływają na cholesterol – antyutleniacz znajdujący się w warzywach reguluje poziom złego cholesterolu i ma działanie antynowotworowe.

Grupa czerwonych warzyw w ekspozycji poziomej
rzodkiew jako przedstawiciel czerwonych warzyw

Źródło cennych witamin i składników odżywczych.

Czerwone warzywa to łatwo przyswajalne źródło cennych składników odżywczych. Zawarte w nich minerały: potas, magnez, wapń, żelazo uzupełniają braki w organizmie i pozytywnie wpływają na zdrowie. Witaminy w warzywach (witamina A, C, witaminy z grupy B) wpływają korzystnie na system odpornościowy. Karotenoidy znajdujące się w jarzynach wpływają na samopoczucie, łagodzą skutki stresu i poprawiają humor.

Warzywa to zdrowie w czystej postaci jak również niezbędny składnik wzbogacający walory smakowe.

Warzywa zawierają między innymi błonnik, który aktywnie wspomaga procesy trawienia. Błonnik zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, między innymi otyłości. Produkty z tej grupy płodów rolnych polecane są również kobietom w ciąży. Kwas foliowy zawarty na przykład w burakach czerwonych korzystnie wpływa na pracę serca i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

Pomidor, papryka, buraki, rzodkiewka to jarzyny należące do tej cenionej grupy warzyw, a ich działanie prozdrowotne od dawna z dużym powodzeniem wykorzystywane jest w medycynie naturalnej. Jarzyny oprócz działania zdrowotnego mają też walory kulinarne – serwowane do posiłków urozmaicą wizualnie danie i dostarczą niezapomnianych wrażeń smakowych.

Zapraszając do współpracy,
polecamy zaplanować zakupy również z tej grupy asortymentowej.

Kupuj na naszym placu – Rynek rolny Rybitwy zaprasza.

Zobacz również: