Placki ziemniaczane – gotuj z nami
Chrupiące placki ziemniaczane są nie tylko pyszne, ale również niesamowicie sycące. Mogą stanowić samodzielne danie główne lub być dodatkiem do obiadu. Wszystko zależy od tego w jaki sposób je przygotujemy i z czym podamy. Przepis na standardowe wykonanie placków jest prosty. Przygotowanie ich nie wymaga od nas żadnych specjalnych zdolności kulinarnych.
Składniki potrzebne na przygotowanie tradycyjnych placków ziemniaczanych:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
olej do smażenia
przyprawy (sól, pieprz)
Najbardziej popularny przepis na placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i starannie myjemy. Następnie należy zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Cebulę również obieramy, oczywiście myjemy pod bieżącą wodą i także trzemy na małych oczkach dodając do uprzednio przygotowanej masy ziemniaczanej, do której dodajemy również jajko, mąkę, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki z obu stron. Ich kształt zależy od sposobu nałożenia masy ziemniaczanej. Oczywiście placki najlepiej smakują gdy są spożywane od razu po ich przygotowaniu, czyli prosto z patelni. Takie tradycyjne, standardowe placki często podajemy ze śmietaną, z cukrem lub cieszymy się ich smakiem bez żadnych dodatków.
Możemy jednak przygotować placki na kilka innych sposobów, które oczywiście ciut odbiegają od podstawowej wersji jeśli chodzi o sposób ich przygotowania i smak. Nadal jednak ich zmiksowane wariacje smakowe przypadną Państwu do gustu.
Placki ziemniaczane zapiekane z żółtym serem lub mozarellą.
Tradycyjnie przygotowane, usmażone już placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku kładziemy plasterek żółtego sera ( może być starty) lub układamy na plackach pokrojoną w plasterki mozarellę. Posypujemy papryką i zapiekamy w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Placki ziemniaczane z pieczarkami.
Do masy podstawowej dodajemy 200 g usmażonych wcześniej pieczarek z cebulką oraz pół łyżeczki przyprawy „Kucharek“. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na oleju.
Placki z czosnkiem i ziołami.
Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy dwa ząbki drobno pokrojonego czosnku oraz majeranek i tymianek ( najlepiej jest wykorzystać do tego świeże zioła). Smażymy placki na gorącym oleju aż do przyrumienienia.
Placki ziemniaczane z dżemem.
Tradycyjne placki po usmażeniu można posmarować dowolnym dżemem, lub zdecydować się na dodanie dwóch łyżek dżemu do masy z której upieczemy nasze placki.
Placki ziemniaczane z bekonem i ziołami.
Masę podstawową wzbogacamy o 100 g bekonu pokrojonego w drobną kostkę. Dodajemy pół łyżeczki majeranku. Mieszamy i smażymy na oleju z obu stron.
Placki ziemniaczane z marchewką.
Dwie średniej wielkości marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do masy ziemniaczanej, następnie smażymy placki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Ziemniaki wielu odmian i pozostałe produkty, w dobrych cenach kupicie Państwo u naszych dostawców na placu.
Zapraszamy na zakupy.
Placki ziemniaczane z czerwoną papryką, czosnkiem i szczypiorkiem.
Wersja placków na ostro znajduje wielu zwolenników. Z łatwością można przygotować je, dodając do masy podstawowej drobno pokrojony czosnek oraz pokrojoną na cienkie, małe paseczki czerwoną paprykę. Dodajemy szczypiorek ( najlepiej świeży ) ,wszystko dokładnie mieszamy i smażymy. Oczywiście przed krojeniem naszych dodatkowych składników, musimy pamiętać o dokładnym ich umyciu najlepiej pod bieżącą wodą.
Placki ziemniaczane z brokułami i ziołami prowansalskimi
Kilka różyczek brokułu myjemy i następnie gotujemy przez ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu rozgniatamy je widelcem i dodajemy do masy ziemniaczanej, którą wzbogacamy jedną łyżeczką ziół prowansalskich. Mieszamy i smażymy najlepiej na oleju.