15Lut
By: Khrybitwy.pl Wł.: 15 lutego 2021 In: News PL Comments: 0

Owoce cytrusowe, to grupa owoców należąca do rodzaju Citrus z rodziny Rutaceae. Występują naturalnie i są uprawiane w Azji, Australii, ciepłych obszarach Ameryki Północnej i Południowej oraz klimacie śródziemnomorskim Europy.  Zaliczamy do nich pomarańcze, mandarynki, limonki, cytryny, grejpfruty, pomelo i cytrony

Owoce cytrusowe są soczyste, bardzo smaczne i o wielu właściwościach zdrowotnych. Owoce cytrusowe spożywane są głównie jako świeże lub w postaci soków owocowych, ale także w potrawach, którym nadają charakterystyczny zapach i smak. Ponadto są również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, odpowiednio jako składniki kosmetyków oraz leki chemoprofilaktyczne.

Wartość odżywcza owoców cytrusowych

Owoce cytrusowe charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Stanowią źródło energii, głównie w formie zawartych w nich węglowodanów prostych, takich jak fruktoza i glukoza. Cytrusy, podobnie jak wszystkie gatunki owoców, zawierają błonnik pokarmowy. Dodatkowo, o ich wysokiej wartości odżywczej decyduje obecność w nich witamin i składników mineralnych takich jak: tiamina, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, kwas foliowy, ryboflawina, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź.

Owoce cytrusowe – rodzaje

  • Grejpfrut

Popularnym cytrusem jest grejpfrut, znany ze swojego gorzko-kwaśnego smaku, powstały ze skrzyżowania słodkiej pomarańczy i pomelo. Wywodzi się z Barbadosu. Nie wszyscy wiedzą jednak, że rośnie on podobnie jak winogrona – w kiściach.

Dzięki zawartości enzymów, które wspierają spalanie tłuszczu, grejpfrut przyspiesza proces odchudzania. Wspiera profilaktykę nowotworową, pozytywnie wpływa na trawienie oraz wzmacnia układ immunologiczny.

To bogactwo magnezu, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, potasu i manganu. W składzie grejpfruta znajdziemy także zestaw witamin z grupy B.

  • Cytryny

Cytryny to owoce o wielu właściwościach zdrowotnych. Działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz wzmacniają odporność organizmu. Są także skutecznym narzędziem w walce o smukłą sylwetkę, ponieważ wspomagają trawienie i oczyszczają wątrobę z toksyn.

Cytryna najczęściej ma kwaśny smak, choć czasami może być lekko słodka. W cytrynach znajduje się kwas cytrynowy, witamina C, wapń, magnez, bioflawonoidy, pektyny i limonen. Ten ostatni odpowiada za piękny zapach tych owoców.

  • Pomarańcze

Pomarańcza pochodzi ze starożytnych Chin. To źródło witaminy C, potasu oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Włączone do diety obniżą poziom cholesterolu i pozytywnie wpłyną na serce i nerki. Podobne właściwości wykazuje słodsza odmiana czerwonych pomarańczy.

W owocach znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera proces przemiany materii. Olejek pomarańczowy, który uwalnia się podczas obierania, ukoi, uspokoi i pomoże w stanach depresyjnych.

  • Limonki

Zielone limonki są częstym dodatkiem do drinków i azjatyckich potraw. Dzięki zawartości witaminy A opóźniają procesy starzenia się skóry. To bogactwo witaminy C, żelaza, potasu, magnezu oraz innych składników mineralnych. Spożywanie limonek zapobiega także tworzeniu się kamieni nerkowych.

W limonkach znajdują się także flawonoidy, które walczą z komórkami nowotworowymi. Świeżo wyciskany sok z tych małych owoców optymalizuje także poziom glukozy we krwi oraz wykazuje działanie odkażające. Limonka jest źródłem wapnia i fosforu, dzięki czemu polecana jest w leczeniu chorób układu nerwowego.

  • Pomelo

Pomelo, czyli największy z cytrusów, wyglądem może przypominać nieco grejpfruta. Różni ich jednak smak. Charakteryzuje się białym, zielonym lub czerwonym miąższem, który otoczony jest grubą skórką i gorzką błoną, oddzielającą segmenty miąższu (Uwaga! jest ona niejadalna).W jego składzie znajduje się bogaty zestaw witamin A, B1 i B2 oraz C. To także źródło bioflawonoidów, białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, potasu i przeciwutleniaczy.

Pomelo wspiera pracę układu trawiennego, pozytywnie wpływa na serce oraz stan jamy ustnej. Wzmacnia także odporność, więc szczególnie polecany jest w okresach jesienno-zimowych infekcji.

  • Mandarynki

Mandarynka ma lekko spłaszczony kształt, a jej smak jest delikatniejszy i słodszy niż pomarańczy.

Mandarynka charakteryzuje się jędrnym i lekko miękkim miąższem oraz cienką skórką, która łatwo oddziela się od miąższu. W ich składzie znajduje się witamina C, kwas foliowy i prowitamina A. Te małe cytrusy wspierają układ trawienny, leczą rany i skaleczenia oraz zmniejszają ryzyko otyłości.

W mandarynkach znajduje się również flawonoid zwany nobiletyną. Walczy on z otyłością, działa profilaktycznie w cukrzycy typu 2 oraz zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych.

  • Kumkwat

Owoc kumkwatu kształtem i barwą przypomina pomarańczę, jednak jest od niej znacznie mniejszy. Jadalna skórka kumkwatu jest miękka i słodka, zaś miąższ charakteryzuje się kwaśno-gorzkim smakiem. Kumkwat jest bogaty w witaminę C oraz β- karoten.

Owoce cytrusowe – przeciwwskazania

Owoce cytrusowe mogą przyczynić się do wystąpienia niepożądanej reakcji alergicznej, zarówno pokarmowej, skórnej, jak i wziewnej, dlatego warto obserwować, czy po ich spożyciu nie pojawią się objawy niepożądane.

Szczególnie ostrożne powinny być osoby z alergią pokarmową, u których ryzyko alergii na owoce cytrusowe jest większe. Owoce cytrusowe nie są zalecane osobom cierpiącym na choroby żołądka: wrzody, nadkwasotę, zgagę.

Czy warto jeść cytrusy?

Podsumowując, cytrusy to owoce, które nie tylko są smaczne i poprawiają nastrój ale przede wszystkim posiadają wiele zdrowotnych właściwości – skutecznie wspomagają walkę z nadwagą dzięki zawartości błonnika, są jednocześnie bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i oczywiście witaminy C.

To również doskonałe źródło flawonoidów, które dbają o utrzymanie młodego wyglądu skóry. Ze względu na stosunkową małą zawartość węglowodanów, po owoce cytrusowe śmiało mogą sięgać także cukrzycy.

Cytrusy ze względu na szereg właściwości zdrowotnych powinny regularnie pojawiać się w jadłospisie, zwłaszcza w okresie zimowym.