20Lis
By: Khrybitwy.pl Wł.: 20 listopada 2018 In: News PL Comments: 0

Dla wielu, listopad to koniec sezonu na dobre warzywa i owoce.  To mylne wrażenie, bo choć rzeczywiście warzyw i owoców jest zdecydowanie mniej niż w okresie wiosenno-letnim, to wciąż możemy cieszyć się smakiem wybranych. Wystarczy odrobina kreatywności w kuchni!

Zupa krem z dyni

Listopad to trudny miesiąc. Jest nieprzyjemnie, zimno i wietrznie. Szczególnie wtedy warto docenić moc rozgrzewających zup, które są nie tylko pyszne, ale również proste w przygotowaniu. Jedną z naszych propozycji jest pikantna zupa krem z dyni. Szczególnie teraz warto wprowadzić dynię do jesiennej diety.

Czego potrzebujemy

  • 1 dynia Hokkaido (gatunek idealny do kremu)
  • 2-3 małe marchewki (nadają słodycz)
  • 2-3 średni ziemniaki (zagęszczają danie)
  • 1 litr bulionu warzywnego (domowego lub z gotowego)
  • 2 małe cebule i ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • świeży imbir
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, chili w proszku
  • około 150 ml słodkiej śmietany lub mleka kokosowego

Przygotowanie

W idealnym świecie oczyszczoną dynię (z pestek i włókien) powinniśmy upiec wraz z marchewką (ok 45 min w 170 stopniach). Następnie dusić z cebulą i czosnkiem do miękkości i ugotować w bulionie (proces duszenia podnosi walory smakowe potraw potraw). Podczas opiekania warzywa nabierają więcej smaku i wyrazistości. W wersji dla leniwych dynię, cebulę i marchewkę dusimy razem. Następnie gotujemy do miękkości w bulionie, wraz z ziemniakami i imbirem. Jeśli używamy świeżego, intensywniejszego niż suszony – lepiej dodać więcej później, niż przesadzić na początku. Smaku imbiru nie będziemy mogli już złagodzić.

Zupę podajemy w miseczkach, lub szerokich słoiczkach – z kleksem śmietan, mleka kokosowego lub odrobiną oliwy. Smacznego!

Po wszystkie produkty zapraszamy do Kompleksu Handlowego Rybitwy!