Nowalijki zwiastują nie tylko nadejście wiosny, ale również rozpoczynają sezon na świeże owoce i warzywa, na które wszyscy niecierpliwie czekaliśmy. Najlepsze miejsce, aby zapatrzeć się w świeże sezonowe owoce i warzywa, to oczywiście Kompleks Handlowy „Rybitwy”.
Pomidory, ogórki, rzodkiew i sałata – królują obecnie na krakowskich Rybitwach. Delikatne, świeże i soczyste powinny stać się głównym dodatkiem do dań i podstawą fantastycznych sezonowych zup.
Pomidory. Dlaczego warto je jeść?
Pomijając fakt, że obecnie nasz plac targowy „Rybitwy” jest w pełni przygotowany na fanów tych warzyw, to trzeba wiedzieć, że jedząc je minimalizujemy, nie tylko ryzyko zawału serca, ale również dbamy o urodę. Pomidory zawierają likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem neutralizującym wolne rodniki – opóźniamy więc procesy starzenia komórek.
Przetwory z pomidorów, dlaczego warto je robić?
Kupując duże ilości pomidorów warto przygotować z nich przetwory, dzięki temu zwiększamy ilość likopenu zawartego w warzywach. Paradoksalnie przetwory z pomidorów zawierają go dwu lub nawet trzykrotnie więcej niż świeże. Likopen to antyutleniacz, który nie nie zmiesza swojego działania i stężenia, kiedy poddawany jest obróbce cieplnej. Dzięki temu idealnie będzie pasteryzować większą ilość pomidorów i cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale również walorami zdrowotnymi.
Zapraszamy do odwiedzenia Kompleksu Handlowego „Rybitwy”. Poniżej znajdą Państwo kilka zdjęć produktów, które obecnie są bardzo popularne i dostępne w dużych ilościach.