Warzywa i owoce
stanowią cenny składnik zdrowej diety, a im częściej będziemy po nie sięgać, tym lepiej dla nas. Warzywa i owoce to cenne witaminy i minerały, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować w prawidłowy sposób. To również bardzo ważne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze – substancje, które chronią nasze komórki przed utlenianiem. Po jakie warzywa warto sięgać, by możliwie jak najlepiej rozprawić się z wolnymi rodnikami? Oto składniki, dzięki którym nasza dieta stanie się nie tylko zdrowsza, ale i ciekawsza
Rodzynki – bakalie
Smaczne bakalie to nie tylko cenny dodatek do wielu deserów. To również cenne wsparcie dla naszego zdrowia. Kto będzie regularnie sięgać po rodzynki, ten może liczyć na wiele korzyści. Ten niewielki przysmak zawiera przecież sporo witaminy B oraz błonnika, dzięki czemu staje się cennym wsparciem dla naszego przewodu pokarmowego i układu nerwowego.
Suszone śliwki – warto je wprowadzić do codziennej diety.
To kolejny produkt, który w naszym menu powinien się pojawiać regularnie. Kwasy, które znajdują się w suszonych śliwkach, doskonale radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami, a tym samym – chronią nas przed rakiem. W przekąsce takiej znajduje się też sporo cennego dla zdrowia błonnika, który jest bezcennym sojusznikiem naszego przewodu pokarmowego. Zatem nasza porada – zacznijcie częściej używać w diecie tych jakże zdrowych i smacznych owoców.
Buraki – warzywa zdrowsze niż myślisz.
Buraki to cenne uzupełnienie diety oraz rewelacyjne wsparcie dla każdego, kto chce szybko i skutecznie pokonać wolne rodniki. Warzywa te są doskonałym źródłem kwasu foliowego i betainy. Burak przyciąga ciekawą kolorystyką, a jednocześnie staje się jednym z cenniejszych składników diety antyrakowej. Warzywo to można przyrządzać i spożywać na wiele sposobów. Radzimy znaleźć sposoby dostosowane do swoich preferencji kulinarnych – tak aby jak najbardziej wykorzystać jego niezaprzeczalnie zdrowe właściwości.
Kapusta – co o niej wiesz?
To popularne, choć często niedoceniane warzywo, powinno jeszcze częściej pojawiać się na naszych talerzach. Dlaczego? Bo liście kapusty są cennym źródłem sulforafanu – związku, który niezwykle skutecznie stymuluje produkcję enzymów zwalczających wolne rodniki. Zdrowa dieta, w której dania z kapustą będą się pojawiały regularnie, może się zatem okazać jednym z najłatwiejszych i najskuteczniejszych zarazem działać w profilaktyce chorób nowotworowych.
Owoce i warzywa to krok bliżej zdrowia
Zdrowa dieta bez warzyw i owoców nie może się obejść. Warto wybierać je w taki sposób, by dostarczyć do organizmu możliwie jak najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Warto też pamiętać o tym, jak ważna rolę odgrywają przeciwutleniacze i wybierać te dary natury, które są ich najlepszym źródłem.
Zapraszamy na Kompleks Handlowy Rybitwy gdzie będziecie Państwo mogli zakupić powyższe artykuły bezpośrednio od producentów w najlepszych cenach w Małopolsce.