02Sie
By: MW khrybitwy.pl Wł.: 2 sierpnia 2019 In: Aktualności, News PL Comments: 0

Brokuły – co o nich wiemy?

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Codziennie powinniśmy jadać pięć porcji warzyw i owoców. Wśród nich, niekwestionowanym liderem, pod względem właściwości leczniczych jest brokuł. Włączenie go do codziennego jadłospisu pozwoli nam uniknąć wielu problemów zdrowotnych.

To zielone warzywo z rodziny kapustnych było znane i doceniane już w czasach starożytnych. Jest idealnym warzywem dla dzieci, kobiet w ciąży, ale również dla sportowców i osób prowadzących stresujący tryb życia. Przyjrzyjmy się bliżej jego licznym zaletom.

Brokuły - warzywa zdrowsze niż myślisz
Brokuł to iidealne uzrozmaicenie diety

Brokuły

to warzywa polecane osobom cierpiącym na choroby serca, nadciśnienie tętnicze, obrzęki oraz schorzenia nerek, ponieważ zawiera on dużo potasu, przy jednoczesnej bardzo niskiej zawartości sodu. Ze względu na bardzo małą zwartość węglowodanów może on też być bezpiecznie spożywany przez cukrzyków.

Jak jeść brokuły?

Brokuły są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Kluczową kwestią dla zachowania wszystkich witamin, minerałów i substancji aktywnych jest sposób przygotowania tego warzywa.
Unikajmy ich zbyt długiego gotowania. Najlepiej przyrządzać brokuły na parze lub gotować w niewielkiej ilości wody przez 5 do 7 minut. Warzywa powinny być żywo zielone, jędrne, a nawet lekko twardawe. W takiej formie są doskonałym i zdrowym składnikiem zup, sałatek i innych dań.
Pamiętajmy, że do spożycia nadaje się całe warzywo- również często wyrzucana nóżka. Jest ona tak samo wartościowa, jak pozostała część brokuła i odznacza się wyjątkowo słodkim łagodnym smakiem. Warto ją nieco obrać ze skórki i pokroić przed gotowaniem na drobniejsze części.

Brokuł

jest zdrowy, niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Warto już od najmłodszych lat podawać dziecku to warzywo, aby przyczaiło się do jego smaku i później chętnie go jadało. Możemy je podać zarówno jako część smacznego pełnowartościowego obiadu, jak i na kolację lub włożyć do zabieranej do pracy, czy szkoły sałatki.

Zapraszamy na Kompleks handlowy Rybitwy, gdzie zakupicie Państwo bezpośrednio od producentów ten i inne produkty rolne w wyśmienitej jakości i konkurencyjnie cenie.

Brokuły - ważny składnik diety

Dlaczego brokuły są zdrowe?

To odżywcze, pełne witamin i minerałów warzywo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Zapobiega chorobom układu krążenia, wspiera układ pokarmowy i działa anty nowotworowo.

Brokuły

zawierają sporo białka, a bardzo mało węglowodanów, dlatego są tak bardzo cenione przez osoby uprawiające sport. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, co czyni je remedium na takie problemy trawienne jak zaparcia. Ponadto zawierają tak dużo witaminy A, C oraz B1, że już 150 gramów tego warzywa zapewnia osobie dorosłej dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Jest to również warzywo bogate w minerały: wapń, magnez, potas, fosfor oraz żelazo.

Jednak najważniejszym składnikiem brokułów jest związek o nazwie sulfuran. Wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, jest antyutleniaczem i działa przeciwnowotworowo. Substancja ta pobudza w organizmie produkcję enzymów odpowiedzialnych za ochronę naczyń krwionośnych przed szkodliwymi czynnikami i uszkodzeniem, co wpływa na zmniejszenie ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu.

Sulfuran wspomaga też oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych i usprawnia działanie układu odpornościowego. Liczne badania dowiodły, że regularne spożywanie brokułów zapobiega wielu chorobom nowotworowym w tym takim jak rak płuc, rak prostaty czy nowotwór jelita grubego.

Brokuły dostępne na Placu handlowym Rybitwy