30Lis
By: MW khrybitwy.pl Wł.: 30 listopada 2018 In: News PL Comments: 0

Późną jesienią jednym z warzyw, które warto wykorzystywać w kuchni są buraki. Przygotowywane na wiele sposób, wzbogacą naszą dietę i dostarczą wielu składników odżywczych.

Dlaczego polecamy buraki?

Dostępnych warzyw w sezonie jesiennym, wbrew obiegowej opinii, jest naprawdę wiele. Wystarczy odwiedzić nasz Plac Handlowy „Rybitwy”. Dlaczego skupiamy się na burakach? Po pierwsze, mimo że możemy cieszyć się ich smakiem cały rok, to właśnie w okresie jesienno-zimowym potrzebujemy odporności. Buraki przez medycynę naturalną uważane są za wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiegają anemii choć paradoksalnie nie są bogatym źródłem żelaza. Ich dobroczynne właściwości zawdzięczamy barwnikom. To właśnie te ostatnie należą do silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko sprawiają, że starzejemy się wolniej, ale aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Buraki czerwone

Na nadciśnienie, cholesterol i choroby serca

Powyższe dolegliwości cywilizacyjne. Możemy sobie pomóc wprowadzając do codziennej diety więcej buraków. Kwas foliowy zawarty w tych bulwiastych warzywach pozytywnie wpływa na rozwój płodu, ale pomaga też usunąć z krwi homocysteinę (która uważana jest za czynnik zmian miażdżycowych, takich jak: zawał serca, udar mózgu oraz zmian zakrzepowych). Buraki pomagają również unormować poziom cholesterolu we krwi, a azotany w nich zawarte podnoszą stężenie tlenku azotanu, który normuje ciśnienie.

 

W jakiej formie je jeść?

Opcji na szczęście jest kilka. Buraki są świetne w formie surowej. Carpaccio z buraka z kozim serem i sosem na bazie miodu, będzie nie tylko smaczną ale również ekskluzywną przystawką. Jeśli wolą Państwo standardową kuchnię polską, jedną z najpopularniejszy dań z buraków jest barszcz czerwony. To danie odświętne i wymagające trochę pracy, proponujemy więc opcję dla leniwych – sok z buraka w surowej formie. Ten smak trzeba lubić, jednak właściwości zdrowotne i lecznicze sprawiają, że warto spróbować się przekonać. Szybkim i wymagającym najmniej pracy sposobem jedzenia buraków jest po prostu ich obranie i pokrojenie w kostkę lub słupki – wraz z marchewką i selerem naciowym, mogą stanowić zdrowy zamiennik kalorycznych przekąsek takich jak chipsy lub paluszki.

Buraki i wiele innych warzyw i owoców kupią Państwo na w Kompleksie Handlowym „Rybitwy”!