Bakalie to zdrowie
Orzechy, rodzynki i inne suszone owoce, tak przez nas lubiane, są bardzo zdrowe, jednak warto wiedzieć jakie, kiedy i w jakich ilościach spożywać. Przede wszystkim, za każdym razem kiedy mamy ochotę na ciastko, czy też inne słodycze, zamiast po ciastko sięgnijmy po bakalie. Pamiętajmy jednak, że suszone owoce mają bardzo dużo skondensowanego cukru, orzechy zaś, nawet te nieprażone, mają sporo tłuszczu. Z tego powodu to nadal kaloryczne przekąski. A jednak zdrowsze niż inne słodycze. Cukry i tłuszcze zawarte w bakaliach, w odpowiednich ilościach są dobre dla naszego organizmu.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe to bogate źródło witaminy A, E oraz B. Są także źródłem magnezu, żelaza, wapnia, sodu i potasu, a także białka. Są tłuste, ale bogate w korzystne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe.
Orzechy ziemne
Orzechy ziemne, czyli arachidowe, to tak na prawdę nie orzechy, ale raczej fasola czy groch – roślina strączkowa. Najzdrowsze są oczywiście te w łupinach. Złą opinie zawdzięczają temu, że jemy je głównie prażone i solone, a w tej postaci nie niosą ze sobą nic dobrego. W stanie naturalnym są źródłem białka, którego mają najwięcej spośród wszystkich orzechów. Zawierają także cynk, fosfor, potas, żelazo i witaminy z grupy B.
Nerkowce
Nerkowce, które są jednymi z najsmaczniejszych, ale i najdroższych orzechów, zawierają sporo białka, żelaza, magnezu i witaminy A. Większa, słodsza odmiana pochodzi z Brazylii, te mniejsze i bardziej chrupiące przyjechały z Indii.
Orzech włoski
Orzech włoski to źródło witaminy E i B, a także magnezu, potasu, fosforu, wapnia i selenu. To jeden z mniej trwałych orzechów, dlatego najlepiej przechowywać go w łupinie i najwyżej 6 miesięcy. Wyłuskane powinny być przechowywane bez dostępu powietrza – w puszkach lub szczelnych torebkach.
Wiórki kokosowe, orzeszki piniowe, migdały, pistacje
Wiórki kokosowe to doskonałe źródło białka i nasyconych kwasów tłuszczowych. Uzyskuje się je poprzez ścieranie wewnętrznej wyściółki owoców palmy kokosowej. Są bardzo charakterystycznym składnikiem wielu dań (tak jak i mleko kokosowe) i deserów.
Orzeszki piniowe otrzymuje się z szyszek jednego z gatunków sosny, występującego głównie w basenie morza śródziemnego. Są maleńkie i często dodaje się je do dań w całości. Są bardzo nietrwałe, więc warto je kupować tylko wtedy, kiedy chcemy je wykorzystać. Sprawdzają się jako źródło żelaza i magnezu.
Migdały mają bardzo charakterystyczny smak. Zawierają cynk, żelazo, magnez oraz witaminy B i E. Sprawdzą się także jako źródło białka.
Pistacje zawierają dużo tłuszczu i białka, ale są także wyjątkowo bogate w witaminę A. Mają najwięcej żelaza, potasu, wapnia i fosforu ze wszystkich orzechów. Te dostępne u nas sa przeważnie prażone w soli. Jeśli komuś uda się zakupić naturalne, odkryje, że są aromatyczne i delikatne – doskonałe jako dodatek do deserów.
Figi, te świeże i te suszone zawierają bardzo dużo błonnika. Są także źródłem wapnia, fosforu, cynku i żelaza. Jeśli chcemy zmiękczyć suszone owoce, możemy zagotować je w mleku.
Daktyle to bardzo słodkie, niemal miodowe bakalie. Poza cukrem zawierają błonnik, żelazo i miedź. Mają także salicylany, które działają podobnie jak aspiryna.
Suszone śliwki to w znaczącej większości węgierki. Owoce te są doskonałym źródłem antyoksydantów (dzięki czemu mają działanie odmładzające), a także błonnik, potas, żelazo, magnez i wapń. W Polsce królują śliwki wędzone, których odmienność polega na tym, ze nie są słodkie. Jest to więc bakalia dla tych, którzy stronią od słodyczy.
Rodzynki – morele – figi – śliwki – daktyle
Rodzynki, najczęściej kupowane suszone owoce (winogrona) zawierają bardzo dużo cukru, ale także witaminy B i E, potas, fosfor, żelazo i bor.
Suszone morele to także klasyk. Zawierają dużo beta-karotenu i witaminy E. Są także bogate w potas, żelazo i wapń. Piękny, trwały kolor zawdzięczają siarkowaniu, ale można usunąć z nich dwutlenek siarki, sparzając je na sicie.
Jak spożywać bakalie?
Przede wszystkim pamiętać należy, by spożywać orzechy i suszone owoce z umiarem. Dlatego zamiast zjeść miskę orzechów przed telewizorem, należy raczej spożyć małą garstkę tych smakołyków. Niestety – w nadmiarze wszystko może zaszkodzić, a orzechy są bardzo ciężkostrawne i łatwo się nimi przejeść.
Gdzie kupić smaczne, zdrowe bakalie i jaka jest ich aktualna cena?
Zapraszamy na nasz Kompleks Handlowy Rybitwy.